onsdag 1 augusti 2012

Slöserigenerationen

De senaste dagarna har det skrivits en del om Tillväxtverket och olika myndigheter som fuskar med budget för representation. Många är upprörda, andra tar det lugnare. Jag tänker att diskussionen förs på fel sätt.

Det pratas om "skattebetalarnas pengar", som om det är det enda vi "vanliga människor" bidrar med till myndigheter. Men det är inte bara höga pampar som jobbar inom myndigheter. Det är snarare tvärtom. Nu tror dock inte jag att det är vanliga anställda som fått åka på resor till Åre och njutit av vinprovningar på Grand Hotel.

Det som är fel med den här diskussionen är att det inte bara handlar om Tillväxtverket, det handlar om alla myndigheter och företag som håller på med vad som kallas för "representation". Ren lyx. Som kanske behövs för att motivera anställda och chefer, vad vet jag. Men hela kulturen kring att man ska lyxa till det med dyra hotellnätter, viner och "upplevelser" känns inte alls rätt i tiden. Klart man ska få åka på kickoff för att slappna av tillsammans med sina medarbetare, men är det vad som är i fokus? Det känns inte som det. Det känns som att värst vinner. När chefen för Tillväxtverket ansåg att Grand Hotel var billigast, hur många andra hotell jämförde hon med?

Det handlar inte bara om en myndighet. Det handlar om ett slöseri med resurser, både ekonomiskt och ekologiskt. Vi lever som på 80-talet igen, och helt seriöst, det känns väl inte speciellt smart?

Inga kommentarer: