söndag 19 september 2010

Funderingar om Gällivare

Ica Kvantum ska etablera sig på Malmheden i Gällivare. För er som inte vet något om Gällivare är Malmheden ett handels- och industriområde som ligger mittemellan Gällivare och Mellanområdet. Fastigheten de ska etablera sig på är lämplig, om man ser till området i sig, men konsekvenserna av den här etableringen blir enligt mig riktigt dålig.

Idag är Gällivare ett väldigt bilberoende samhälle. Gång- och cykelvägnätet är inte speciellt väl utbyggt, och standarden på dessa vägar är inte tillräcklig. Visst, ungefär halva året består av snö i Gällivare, och då blir bilen viktig. Men ett samhälle kan inte fungera endast halva året, och andra halvan vara lite sisådär.

Till följd av Icas etablering på Malmheden lägger de ner sina två Ica Supermarkets som finns i centrum och på Lulevägen. I somras köpte jag i princip all min mat på Lulevägen, och det var alltid folk där. Utbudet var inte fantastiskt, men det är ingenting som inte går att lösa. Nu lägger den här affären ner, och de som bor där tvingas ut till Malmheden för att handla. Om de inte vill gå till Coop inne i centrum förstås. Där är dock utbudet ännu sämre enligt mig. De stänger även väldigt tidigt både på vardagar och helger. Lulevägen hade öppet till 22 varje dag.

De förändringar som Gällivare står inför är stora. Malmberget ska flyttas. Var? Hur ska Gällivare se ut i framtiden? Ska det bli ännu mer glest? Med större avstånd till affärer? Centrumhandeln är redan idag extremt dålig, och när ICA nu lägger ner finns det två affärer kvar i Arcaden-huset. EM-möbler och en mattaffär. Norrskensgallerian mittemot bygger dock ut.

Blir rent utsagt frustrerad av att veta att jag bara kan sitta och titta på när den här utvecklingen sker.

Inga kommentarer: